57grader nord

Destinationer

Bohuslän som börjar i Göteborgs skärgård är en av Sveriges absolut finaste platser och har flera gånger nått topplaceringar när internationell press utsett världens vackraste resmål. Att få jobba i sådan miljö och dessutom ta med besökare från när och fjärran hit är förstås helt fantastiskt.

Göteborgs skärgård - Våra hemmavatten

Göteborgs skärgård består av ett stort antal bebodda öar. Den Södra skärgården, som tillhör Göteborgs kommun, och den Norra skärgården som utgörs av Öckerö kommun. Gränsen mellan skärgårdarna är också gränsen mellan Västergötland och Bohuslän. Skärgårdarna har olika karaktär och båda har sin speciella charm.

Mysigt och bilfritt i Södra skärgården

För korta turer tycker söker vi oss gärna till den Södra skärgården. Hit åker vi skyddade även när vädret inte är det bästa och det finns många trånga och mysiga passager att välja på. Vi stannar på Brännöbrygga för en dans eller på någon av krogarna eller pubarna på Donsö, Styrsö, Brännö eller Knarrholmen. Till den Södra skärgården går bara passagerarfärjor så öarna är i princip bilfria.

Gastronomi i Norra skärgården

Den Norra skärgården består av de tre största öarna Öckerö, Hönö och Björkö plus ett antal mindre öar. Till denna del av skärgården åker vi gärna med gäster som vill äta en god middag. Det finns flera bra restauranger på Hönö, Björkö och Källö Knippla. Vår favoritpassage är sundet mellan Björkö och Kalvsund.

Södra Bohuslän

Vanligtvis håller vi oss i den södra delen av landskapet, med Marstrand, Klädesholmen och Åstol som tre klassiska destinationer för oss och våra gäster. Här finns alla möjligheter till utsökt mat, fest och konferens. Inte alltför långt bort har vi också Mollösund, Kärringön och flera trevliga hamnar på Tjörn.

Bohuslän sträcker sig vidare ända upp till norska gränsen strax norr om Kosteröarna. Vill ni ta er hela vägen upp till Koster, vilket tar 3-4 timmar beroende på fart och rutt), ordnar vi givetvis det också.

Här berättar vi mer om våra favoriter, men fördelen med 57 grader nord är ju att vi i stort sett tar er dit ni vill och kanske upptäcker nya paradis!

Vinga

Vinga är inte helt otippat en av våra favoriter. Denna hästskoformade ö ligger cirka tio sjömil från Göteborg och är känd för sin fyr och båk. Det var också på denna ö som Evert Taube växte upp. Ön ligger längst västerut i Göteborgs Skärgård men från Långedrag tar vi oss ut till Vinga på mindre än 20 minuter i lagom fart. Hamnen är väl skyddad även dagar då Västerhavet ligger på ordentlig.

När man glider in i sundet mellan Vinga och Koholmen kan man ofta se botten, även på tio meters djup. Under sommarmånaderna håller kiosken öppen och man kan besöka fyren och andra historiska byggnader.

Vinga är också ett mycket lämpligt ställe att avnjuta en öl eller ett glas vin på. Vi tar med det i båten och serverar det ombord eller uppe på klipporna. Det finns också bra möjligheter att duka upp för en måltid utomhus eller i någon av byggnaderna som kan användas för detta ändamål.

Vrångö

Vi tar gärna omvägen runt några av de andra öarna och passerar under bron mellan Styrsö och Donsö på väg till Vrångö som är den sydligaste av de bebodda öarna.

Gästhamnen ligger på västra sidan och här finns en bastuflotte som man kan hyra. I hamnen finns också Kajkanten med boende och konferensanläggning.

En stopp på en timma gör att ni hinner ta er upp till lotshuset där utsikten över ön och Södra Skärgården är magnifik. Det finns också andra trevliga promenadstigar för den som vill upptäcka mer av ön. På andra sidan ön finns Södra Skärgårdens café som serverar allt från fika till mat.

Känsö

Här kan vi inte lägga till eftersom ön är ett militärt skyddsobjekt men vi glider gärna förbi i sakta mak och tittar på de gamla logementbyggnaderna och karantänstationen.

Marstrand

Marstrand är alltid rätt och här finns något för alla, endast 30 minuter från vår hemmahamn i Långedrag. Under den första delen av turen testar vi vad båten går för när det gäller fart, för att sedan glida i fem knop den sista biten genom Albrektsunds kanal. Det är lika mäktigt varje gång när man passerat den sista kröken och Carlstens fästning uppenbarar sig mitt på Marstrandsöns topp.

Vi lägger till antingen vid Havshotellet på Koön eller på Marstrandsön. På Havshotellet finns allt: Spa med bastuflotte, restaurang och en härlig uteservering på bryggan. Perfekt också för konferens och övernattning.

På själva Marstrandsön finns flera krogar och matställen att välja på. Har du inte varit här förut så rekommenderas varmt en kort eller lång promenad i det pittoreska samhället och varför inte en tur upp till fästningen?